Šiandien trumpai apie pagrindinius JAV universitetų reitingus.

US Newsweek Rankings
US Newsweek kiekvienais metais išleidžia universitetų, koledžų bei mokyklų vertinimus. Geriausiųjų sąrašas sudaromas pagal 15 kriterijų. Be kita ko, pateikiami tokie faktai kaip išsilavinimo kaina, galimybė gauti finansinę paramą, įvairūs statistiniai duomenys apie studentų bei dėstytojų skaičių, vieta, siūlomas išsilavinimas ir panašiai. Dar vienas gana naudingas dalykas - galimybė matyti universitetų, kurie geriausi skirtingose disciplinose, sąrašus (pavyzdžiui, ne tik tokioje plačioje srityje kaip socialiniai moklai, bet ir atskirai kriminologijoje, sociologijoje, ekonomikoje ir panašiai). Pilna reitingo versija mokama, spausdinta versija kainuoja USD 9.95. Galbūt ir verta sumokėti už priėjimą prie online versijos, tikiu, kad tiems, kurie rimtai ieško tinkamo JAV universiteto, darbo tikrai sumažėtų. Tiesa, kai kurie komentarai teigia, kad šiais metais US Newsweek nepersistengė.

Washington Monthly Annual College Rankings
Washington Monthly trečią kartą siūlo savo geriausiųjų sąrašo versiją. Reiktų pastebėti, kad tuo pačiu metu išleidžiami du reitingai: National Universities ir Liberal Arts Colleges. Reitingai sudaromi pagal tris vienodai svarbius kriterijus: Community Service, Research ir Social Mobility. Kiekvienas kriterijus susideda iš dar keleto faktorių, tokių kaip kasmet doktorantūrą baigiančiųjų skaičius ar finansinė parama tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Kriterijai pakankamai neįprasti, ir galbūt ne kiekvienam vartotojui priimtini. Tai tik dar kartą parodo, kad
prieš ką nors valgant reikia pauostyti...

The Top American Research Universities
The Center for Measuring University Performance kiekvienais metais išleidžia sąrašą universitetų, pasižymėjusių mokslinių tyrimų srityje. Universitetai vertinami pagal 9 kriterijus: Total Research, Federal Research, Endowment Assets, Annual Giving, National Academy Members, Faculty Awards, Doctorates Granted, Postdoctoral Appointees ir SAT/ACT Range. Norint giliau pasikapstyti po keikvieną kriterijų, siūlau užsukti į oficialų centro puslapį.

A Revealed Preference Ranking of US Colleges and Universities
Tyrimas, atliktas keturių mokslininkų iš Harvardo, Bostono ir Pensilvanijos universitetų. Jame mokslo institucijos lyginamos pagal studetų pasirinkimus (JAV stojimo į aukštąsias mokyklas sistema stipriai skiriasi nuo Lietuvos. Šiam tyrimui svarbus faktas, jog studentai, išsiuntę paraiškas į neribotą skaičių universitetų, iš kai kurių gauna teigiamus atsakymus. Tuomet, priklausomai nuo siūlomų studijų sąlygų, jie renkasi labiausiai tinkantį universitetą). Tad universitetai čia surikiuoti pagal savo patrauklumą tiems studentams, kurie jau buvo priimti į daugiau nei vieną aukštąją mokyklą.

0 komentarai

Rašyti komentarą

Užsisakykite: Rašyti komentarus (Atom)