Kas jums ateina į galvą, kai išgirstat kažką šalimais kalbant apie Discovery kanalą? Šiandien mano pirmoji mintis buvo LHC (Large Hadron Collider), ir tikriausiai visai nekeista, nes visas pasaulis krykštauja: pirmasis dalelių srautas sėkmingai paleistas! Ir džiugu, ir gaila - juk pasaulio pabaiga taip ir neįvyko (ir visai nesvarbu, kad iki bet kokio susidūrimo, kuris turėtų sukurti siaubingą visą Žemę prarysiančią juodąją skylę, dar toli...). Bet kadangi šiandien rašau ne apie LHC, o apie Discovery kanalą, neišsiplėsiu. Tik numesiu nuorodą į vieną iš tukstančių straipsnių apie šiandienos istorinį mokslo pasiekimą - čia.

Kita mintis, žinau, keistoka -
Bloodhound Gang su savo daina Bad Touch, geriau žinoma pavadinimu Discovery Channel: and then we'll do it doggy style so we can both watch X-Files...


Ir galiausiai tai, nuo ko kilo mintis parašyti apie Discovery kanalą. Šiandien apžiūrinėjant savo RSS feeds užtikau vieną, kuris vadinasi Most Popular on YouTube. Arba ne. Bet esmė ta pati. Ir ten beveik pačiame viršuj įsikūrusi trumputė reklamėlė I Love the World. Visai nieko - pasižiūrėkit, ir let's do it like they do on the Discovery Channel...

Šiandien savo elektroninio pašto dėžutėje radau naujienlaiškį iš SlideShare. O jie, pasirodo, paėmė ir išrinko geriausias šių metų prezentacijas. Daugiau pasiskaityti (ir nugalėtojais pasigrožėti) galima čia, o aš siūlau peržiūrėti pirmas dvi vietas.
Žemiau - šių metų nugalėtojas. Prezentacija apie vandenį, o gal jo trūkumą.


O čia - mano favoritas. Pėdų užrašai. Komentarų, manau, nereikia...


Dar viena reklama. Pavadinčiau ją mažų mažiausiai keista. Bet jei jau karvė (iš Olandijos) žino, kuris automobilis geriausias, tai gal ir primatų auditorija turėtų susiprasti... Jūsų (ir jos) palyginimui - trys automobiliai. VW Golf (nieko gero), Ford Focus (nieko gero...) ir Fiat Bravo (įspūdingas mūūū jam!).


2007-ųjų Dodge Avenger reklama. Viena iš tų, kurios pabrėžia ypatingą automobilio garsą. Sudėkit kartu įspūdingas Dodge Avenger linijas, Deep Purple Smoke on the Water ir naujo automobilio variklio garsą. Wow.


O primena Volkswagen projektą Australijoje. Čia galima žvilgtelėti į puslapį, kuris paremtas (beveik) tik garso dizainu. Tikriausiai nemažai kas neįvertins, bet man asmeniškai labai patiko. Tiesa, ilgai neužsibuvau, bet perklausiau visas istorijas. Ir nors jas galima klausyt net užsimerkus, reikia pripažinti, kad ir vaizdinė puslapio pusė gana įspūdinga.

Mane ypač sužavėjo Volkswagen Touareg žvyras po ratais, bet ir visa kita gražu ir paprasta. Šiek tiek vaizuotės, ir medžiai, išryškėjantys Touareg blizgančiame paviršiuje, virs kokio nors Afrikos nacionalinio parko atspindžiais. Na ir kas, kad ten tikriausiai Australija...

Ir pagaliau paskutinė universitetų reitingų aprašymų dalis: Jungtinės Karalystės League Tables.

Guardian University Ranking
Guardian pateikia ne tik bendrus universitetų reitingus, bet ir atskirus sąrašus net 46 dalykams. Mokslo institucijos vertinamos pagal septynis kriterijus:

  • Teaching quality (10%)
  • Assessment (5%)
  • Spending per student (17%)
  • Staff/student ratio (17%)
  • Job prospects (17%)
  • Value added (17%)
  • Entry score (17%)
Times Online Good University Guide
The Times pirmą kartą savus reitingus išleido prieš 15 metų. Kriterijai keičiasi, o štai tie patys du universitetai vis dar tebesirungia dėl geriausiojo vardo. Kriterijai:
  • Student satisfaction
  • Research quality
  • Student/staff ratio
  • Services and facilities spend
  • Entry standards
  • Completion
  • Good honours
  • Graduate prospects
The Complete University Guide League Tables (the Independent)
Kriterijai labai panašūs į prieš tai išvardintus. Vienintelis skirtumas - the Independent dar prideda Academic Services Spending. Šis kriterijus parodo, kiek pinigų išleidžiama tokiems dalykams kaip bibliotekos bei kompiuteriai (vienam studentui). The Independent, visai kaip ir prieš tai aprašyti reitingai, leidžia pasirinkti iš galybės studijų dalykų, pagal kuriuos universitetai reitinguojami.


The Sunday Times University Guide
Šiek tiek keista, kad ir dienraštis, ir sekmadieninė jo versija turi po atskirą reitingą. Tiesa, panašu, kad ir skiriasi jie neypatingai. Bent jau pagal galutinius rezultatus. Ne, o kriterijai va tokie:
  • Student satisfaction
  • Teaching excellence
  • Head's/peer assessment
  • Research quality
  • A/AS-level/Higher points
  • Employement
  • Firsts/2:1s awarded
  • Student/staff ratio
  • Dropout rate

Šiandien trumpai apie pagrindinius JAV universitetų reitingus.

US Newsweek Rankings
US Newsweek kiekvienais metais išleidžia universitetų, koledžų bei mokyklų vertinimus. Geriausiųjų sąrašas sudaromas pagal 15 kriterijų. Be kita ko, pateikiami tokie faktai kaip išsilavinimo kaina, galimybė gauti finansinę paramą, įvairūs statistiniai duomenys apie studentų bei dėstytojų skaičių, vieta, siūlomas išsilavinimas ir panašiai. Dar vienas gana naudingas dalykas - galimybė matyti universitetų, kurie geriausi skirtingose disciplinose, sąrašus (pavyzdžiui, ne tik tokioje plačioje srityje kaip socialiniai moklai, bet ir atskirai kriminologijoje, sociologijoje, ekonomikoje ir panašiai). Pilna reitingo versija mokama, spausdinta versija kainuoja USD 9.95. Galbūt ir verta sumokėti už priėjimą prie online versijos, tikiu, kad tiems, kurie rimtai ieško tinkamo JAV universiteto, darbo tikrai sumažėtų. Tiesa, kai kurie komentarai teigia, kad šiais metais US Newsweek nepersistengė.

Washington Monthly Annual College Rankings
Washington Monthly trečią kartą siūlo savo geriausiųjų sąrašo versiją. Reiktų pastebėti, kad tuo pačiu metu išleidžiami du reitingai: National Universities ir Liberal Arts Colleges. Reitingai sudaromi pagal tris vienodai svarbius kriterijus: Community Service, Research ir Social Mobility. Kiekvienas kriterijus susideda iš dar keleto faktorių, tokių kaip kasmet doktorantūrą baigiančiųjų skaičius ar finansinė parama tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Kriterijai pakankamai neįprasti, ir galbūt ne kiekvienam vartotojui priimtini. Tai tik dar kartą parodo, kad
prieš ką nors valgant reikia pauostyti...

The Top American Research Universities
The Center for Measuring University Performance kiekvienais metais išleidžia sąrašą universitetų, pasižymėjusių mokslinių tyrimų srityje. Universitetai vertinami pagal 9 kriterijus: Total Research, Federal Research, Endowment Assets, Annual Giving, National Academy Members, Faculty Awards, Doctorates Granted, Postdoctoral Appointees ir SAT/ACT Range. Norint giliau pasikapstyti po keikvieną kriterijų, siūlau užsukti į oficialų centro puslapį.

A Revealed Preference Ranking of US Colleges and Universities
Tyrimas, atliktas keturių mokslininkų iš Harvardo, Bostono ir Pensilvanijos universitetų. Jame mokslo institucijos lyginamos pagal studetų pasirinkimus (JAV stojimo į aukštąsias mokyklas sistema stipriai skiriasi nuo Lietuvos. Šiam tyrimui svarbus faktas, jog studentai, išsiuntę paraiškas į neribotą skaičių universitetų, iš kai kurių gauna teigiamus atsakymus. Tuomet, priklausomai nuo siūlomų studijų sąlygų, jie renkasi labiausiai tinkantį universitetą). Tad universitetai čia surikiuoti pagal savo patrauklumą tiems studentams, kurie jau buvo priimti į daugiau nei vieną aukštąją mokyklą.

Kaip ir žadėjau, pateikiu trumpą pagrindinių (subjektyviai atrinktų) universitetų vertinimų apžvalgą. Šįkart pasaulinių reitingų aprašymai.

Times Higher Education - QS World University Rankings
Vienas iš žinomiausių pasaulio reitingų. Čia galima rasti ne tik geriausių pasaulio, bet ir Europos, Jungtinės Karalystės, Airijos bei JAV universitetų sąrašus. Taip pat siūlomi reitingai pagal kiekvieną iš kriterijų bei mokslo sritis. Kriterijai (bei svertiniai koeficientai):

  • Peer Review (40%)
  • Employer Review (10%)
  • International Staff (5%)
  • International Students (5%)
  • Staff/Student Ratio (20%)
  • Citations (20%)
Shanghai Jiao Tong University Academic Ranking
Dar vienas garsus pasaulinis universitetų reitingas, turintis visai netrumpą gyvavimo istoriją (pirmą kartą publikuotas 2003 metais). Kriterijai (ir jų svertiniai koeficientai):
  • Quality of education, alumni awards (10%)
  • Quality of faculty, faculty awards (20%)
  • Quality of faculty, highly cited researchers (20%)
  • Research output, articles in Nature and Science (20%)
  • Research output, articles indexed in various citation indices (20%)
  • Per capita performance (10%)
G-Factor International Ranking
G faktorius skaičiuojamas pagal keletą kriterijų, kurių aprašymą galima rasti internete. Trumpai tariant, G faktorius parodo vieno universiteto svarbą bei reikšmę iš likusių pasaulio universitetų perspektyvos (tai tarsi pakitusios formos peer review reitingas).

Webometrics Ranking of World Universities
Du kartus per metus išleidžiamas pasaulio universitetų vertinimas pagal tai, kiek ir kokios kokybės informacijos mokslo institucija pateikia internete.

Professional Ranking of World Universities
École des Mines de Paris ruošiamas vertinimas, kurio pagrindinis kriterijus yra baigusiųjų ateities darbo perspektyvos. Vertinimas paremtas baigusių universitetą esančių bei buvusių kompanijų CEO skaičiumi. Na, kompanijos, aišku, ne iš oro, o iš Global Fortune 500.

Web Popularity Ranking
Kas pusmetį atnaujinamas reitingas, kuris sudaromas pagal universitetų tinklapių populiarumą. Pakankamai įspūdingi skaičiai: reitinguojami 8,600 universitetų bei koledžų iš 200 pasaulio šalių.

Tikriausiai mokytis gerame universitete užsienyje svajoja bent kas antras Lietuvos studentas. Nemažai jų daliai gal net nėra labai svarbu, ką mokytis ar kaip mokytis. Juk panaši istorija kartojasi kiekvieną pavasarį Lietuvos mokyklose: stosiu į Vilnių. Arba, dar geriau, stosiu su Martynu. Taip, nereiktų visiškai nuvertinti ir šitokių pasirinkimų (juk norisi studijų metus praleisti ten, kur gyvendamas jautiesi gerai), tačiau turbūt visi sutiks, kad yra ir svarbesnių kriterijų. Beje, šis įrašas nebus apie tuos kitus kriterijus. Šįkart pamėginsiu pasidalinti mintimis apie tai, kaip tą gerą universitetą užsienyje rasti.

Šiek tiek panaršius internete pasidaro aišku, kad vos ne kiekvienas save gerbiantis JAV ar Jungtinės Karalystės laikraštis kasmet skelbia geriausių universitetų sąrašus. Prie jų kartais prisideda ir šiek tiek keistesnės institucijos. Pasirinkimas nemažas. Atrodo, reiktų džiaugtis - čia visai kaip konkurencija rinkoje. Kuo jos daugiau, tuo vartotojas laimingesnis. Bet ar tikrai? Taip būtų tik tada, jei prieš paskelbdamos sąrašus visos institucijos pasiektų konsensusą. Tada vartotojas gautų tiksliausius įvertinimus nepajudinęs nei piršto. Deja deja. Ne tik kad niekas neskelbia bendro įvertinimo apie šių metų pasaulinių universitetų lygį, bet ir atskiri įvertinimai skiriasi vienas nuo kito kaip diena nuo nakties. Ir ne tik savo galutiniais rezultatais... Tad poroje įrašų artimiausiu metu pasirinkau apžvelgti tik pagrindinius sąrašus. Tuos, kurie turėtų būti įdomūs plačiajai visuomenei. Šone palikau įdomius, tačiau siauresnes sritis apimančius vertinimus:

Tad šiame įraše pateikiu savo sudarytą pasaulio universitetų, kurie įeina į vienokius ar kitokius subjektyviai atrinktus vertinimus, lentelę. Kituose įrašuose trumpai papasakosiu apie kiekvieną reitingų sistemą atskirai. Dar papasakočiau, kaip sudariau lentelę, bet sistema gana komplikuota, tad metodologiją šįkart nuslėpsiu. Galbūt vieną dieną – jei kam nors pasirodys įdomu – papasakosiu. Tik reiktų pastebėti, kad lentelė buvo sudarinėjama rankiniu būdų, tad klaidų gali pasitaikyti. Tikrai neįtraukiau visų reitingų, kurie pasirodė įdomūs ar naudingi, galbūt kada nors... Tiesa, visada galima užmesti akį į College and University Rankings puslapį - jie ten turi visko.

Užsisakykite: Pranešimai (Atom)