Tikriausiai mokytis gerame universitete užsienyje svajoja bent kas antras Lietuvos studentas. Nemažai jų daliai gal net nėra labai svarbu, ką mokytis ar kaip mokytis. Juk panaši istorija kartojasi kiekvieną pavasarį Lietuvos mokyklose: stosiu į Vilnių. Arba, dar geriau, stosiu su Martynu. Taip, nereiktų visiškai nuvertinti ir šitokių pasirinkimų (juk norisi studijų metus praleisti ten, kur gyvendamas jautiesi gerai), tačiau turbūt visi sutiks, kad yra ir svarbesnių kriterijų. Beje, šis įrašas nebus apie tuos kitus kriterijus. Šįkart pamėginsiu pasidalinti mintimis apie tai, kaip tą gerą universitetą užsienyje rasti.

Šiek tiek panaršius internete pasidaro aišku, kad vos ne kiekvienas save gerbiantis JAV ar Jungtinės Karalystės laikraštis kasmet skelbia geriausių universitetų sąrašus. Prie jų kartais prisideda ir šiek tiek keistesnės institucijos. Pasirinkimas nemažas. Atrodo, reiktų džiaugtis - čia visai kaip konkurencija rinkoje. Kuo jos daugiau, tuo vartotojas laimingesnis. Bet ar tikrai? Taip būtų tik tada, jei prieš paskelbdamos sąrašus visos institucijos pasiektų konsensusą. Tada vartotojas gautų tiksliausius įvertinimus nepajudinęs nei piršto. Deja deja. Ne tik kad niekas neskelbia bendro įvertinimo apie šių metų pasaulinių universitetų lygį, bet ir atskiri įvertinimai skiriasi vienas nuo kito kaip diena nuo nakties. Ir ne tik savo galutiniais rezultatais... Tad poroje įrašų artimiausiu metu pasirinkau apžvelgti tik pagrindinius sąrašus. Tuos, kurie turėtų būti įdomūs plačiajai visuomenei. Šone palikau įdomius, tačiau siauresnes sritis apimančius vertinimus:

Tad šiame įraše pateikiu savo sudarytą pasaulio universitetų, kurie įeina į vienokius ar kitokius subjektyviai atrinktus vertinimus, lentelę. Kituose įrašuose trumpai papasakosiu apie kiekvieną reitingų sistemą atskirai. Dar papasakočiau, kaip sudariau lentelę, bet sistema gana komplikuota, tad metodologiją šįkart nuslėpsiu. Galbūt vieną dieną – jei kam nors pasirodys įdomu – papasakosiu. Tik reiktų pastebėti, kad lentelė buvo sudarinėjama rankiniu būdų, tad klaidų gali pasitaikyti. Tikrai neįtraukiau visų reitingų, kurie pasirodė įdomūs ar naudingi, galbūt kada nors... Tiesa, visada galima užmesti akį į College and University Rankings puslapį - jie ten turi visko.

0 komentarai

Rašyti komentarą

Užsisakykite: Rašyti komentarus (Atom)